Εκδόσεις Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. - Κοινότητα - Stop Στην Ενδοσχολική Βία | Antibullying.gr

Εκδόσεις Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.

«Εκφοβισμός και βία στο Σχολείο: Τι γνωρίζουμε και τι μπορούμε να κάνουμε»

, του Dan Olweus.

Η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. κυκλοφόρησε στα ελληνικά το διεθνώς αναγνωρισμένο εγχειρίδιο του Dan Olweus, για το πρόβλημα του εκφοβισμού στο σχολείο και τους τρόπους αντιμετώπισής και πρόληψης του φαινομένου. Μέσω των μεγάλης κλίμακας ερευνών του συγγραφέα, μαθαίνουμε ότι ο εκφοβισμός είναι σημαντικό πρόβλημα σε όλες τις κοινωνίες όπου έχει μελετηθεί έως σήμερα, και ότι πάνω από το 15% του σχολικού πληθυσμού στα δημοτικά και στα γυμνάσια σχολεία, έχουν υπάρξει είτε θύτες είτε θύματα σχολικού εκφοβισμού. Το βιβλίο αυτό είναι χρήσιμο σε διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικούς, γονείς, σε φοιτητές Ιατρικής, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικών τμημάτων και τμημάτων Προσχολικής Αγωγής, καθώς και Σχολών ΤΕΙ αντίστοιχων τμημάτων για την εφαρμογή μιας «συνολικής σχολικής προσέγγισης του εκφοβισμού», και περιέχει έναν πολύτιμο οδηγό για να βοηθήσει του εκπαιδευτικούς και τους γονείς να αναγνωρίζουν εάν ένα παιδί θυματοποιείται ή κάνει τον νταή σε άλλους, καθώς και πώς να το αντιμετωπίσουν.

Το βιβλίο του Olweus είναι απαραίτητο σε όλους όσοι εργάζονται ή βρίσκονται κοντά σε παιδιά και νέους.

 

 

 

«Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό»

, του συγγραφέα-εκπαιδευτικού Βαγγέλη Ηλιόπουλου

Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια

Δραστηριότητες: Βασιλική Νίκα

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Διατσέντα Παρίση

Ο Κωνσταντής, όλοι νομίζουν ότι είναι αυτός που έστειλε τα απειλητικά μηνύματα στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση. Ο Φάνης, ο Μάρκος κι ο Παντελής για αστείο βιντεοσκόπησαν τη Μαρία να αλλάζει στα αποδυτήρια και έστειλαν

το βιντεάκι τους σε όλους. Η e-Μάγισσα εκφοβίζει τη Μαρία καλυμμένη πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου. Όλοι αυτοί, οι ήρωες του βιβλίου, θα μπορούσαν να είναι φίλοι σου. Στη θέση κάποιου από αυτούς ίσως να είσαι εσύ. Θύτες και θύματα σε μια αλυσίδα φόβου μέσα από τις οθόνες των κινητών, των υπολογιστών, των τάμπλετς. Τρεις και μία ιστορίες για τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό και πώς μπορείς να τον αντιμετωπίσεις. Ένα βιβλίο από το οποίο θα πάρεις δύναμη για να κάνεις DELETE στον ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΚΟΦΒΙΣΜΟ!

Το βιβλίο απευθύνεται σε εφήβους και έχει συμπεριληφθεί στον διεθνή κατάλογο για το έτος 2012 της Internationale Jugendbibliothek του Μονάχου.

 

«Μου έκλεψαν το όνομά μου»

, του πολυβραβευμένου Ισπανού συγγραφέα-εικονογράφου Tàssies (Josep Antoni Tàssies Penella).

Μετάφραση: Δημήτρης Ψαρράς

Με κείμενο ουσιαστικό, συγκινητικό και εξαιρετικά αληθινό και με εικονογράφηση που μεταφέρει την ένταση του προβλήματος, ο Tàssies ξεδιπλώνει τις σκέψεις και τα συναισθήματα ενός μαθητή-θύματος σε μια ιστορία σχολικού εκφοβισμού.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς.

«Μίλα, μη φοβάσαι»

, συλλογικό έργο των: Ελένης Δικαίου, Βαγγέλη Ηλιόπουλου, Τζέμης Τασάκου

Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση, Χ. Ζωίδης, Διατσέντα Παρίση, Βάσω Ψαράκη

Η Ελίνα κάνει τη ζωή της Ισιδώρας αφόρητη στο σχολικό με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν όλοι. Ο Νίκος άρπαξε τα γυαλιά του Γιώργου, γιατί υποστήριζε άλλη ομάδα. Ένας κακός, από ζήλια για την αδελφή του, τρομοκρατεί όλα τα παιδιά στο σχολείο, μήπως και του δώσουν σημασία οι γονείς του! Όλους μια συνωμοσία σιωπής τους εμποδίζει να μοιραστούν τα προβλήματα τους και να ζητήσουν βοήθεια. Πώς θα πειστούν να μιλήσουν; Στο βιβλίο αυτό λογοτέχνες, ζωγράφοι, εκπαιδευτικοί και ειδικοί επιστήμονες γίνονται μια παρέα και χαρίζουν στα παιδιά τρεις ιστορίες, ζωγραφιές και δραστηριότητες, στις οποίες κάθε παιδί θα ανακαλύψει τον εαυτό του ή οικείες του καταστάσεις! Με το έργο του ο καθένας τα παρακινεί: Μίλα, μη φοβάσαι!

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς και έχει συμπεριληφθεί στον διεθνή κατάλογο για το έτος 2009 της Internationale Jugendbibliothek του Μονάχου.

«Στον κήπο με τα παραμύθια»

, συλλογικό έργο των: Αγγελικής Βαρελλά, Βαγγέλη Ηλιόπουλου, Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Ευγένιου Τριβιζάς και Βάσως Ψαράκη

Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση, Χρήστος Δήμος, Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, Βασίλης Παπατσαρούχας, Διατσέντα Παρίση και Βάσω Ψαράκη

Ιστορίες γλυκές, τρυφερές, αστείες αγγίζουν τα θέματα προκατάληψης, άνισης μεταχείρισης και διαφορετικότητας.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.

«Πώς να μιλήσετε στους γονείς σας για...»

Στο πρώτο βιβλίο "Πώς να μιλήσετε σε ένα παιδί για…" (εκδ. Ε.Ψ.Υ.Π.Ε./ ΚΟΑΝ) οι γονείς βρήκαν απαντήσεις σε μερικά από τα πιο δύσκολα ερωτήματα που συχνά «στοιχειώνουν» τις σχέσεις τους με τα παιδιά τους και ρωτούν πώς να τα αντιμετωπίσουν. Από τη λειτουργία του 116111, το 2009 έως σήμερα, μέσα από τα χιλιάδες τηλεφωνήματα των παιδιών και ιδιαίτερα των εφήβων είδαμε και την άλλη πλευρά, τη δική τους. Εφήβων που δυσκολεύονται να εκφράσουν τις αγωνίες τους στους μεγάλους, να πουν τι σκέφτονται και αν δυσκολεύονται. Εφήβων που αναζητούν έναν έμπιστο συνομιλητή για να νιώσουν ασφάλεια και ανώνυμα να ρωτήσουν: «Μου αρέσει ένα κορίτσι, δε μου αρέσει ο εαυτός μου, νομίζω ότι είμαι ομοφυλόφιλος, στο σχολείο με εκφοβίζουν… Πώς να μιλήσω στους άλλους γι’ αυτό;». Τα ερωτήματα ήταν καταιγιστικά και η ανάγκη των εφήβων για κατανόηση υποστήριξη και βοήθεια, τεράστια.Η συγγραφή λοιπόν του βιβλίου αυτού στοχεύει στο να περιγράψει και να διευκολύνει όσο το δυνατόν την καλύτερη κατανόηση παιδιών κι γονιών και την επικοινωνία μεταξύ τους, που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ψυχική υγεία των παιδιών μας.