Συχνές Ερωτήσεις - Γονείς | Εκπαιδευτικοί - Stop Στην Ενδοσχολική Βία | Antibullying.gr

Συχνές Ερωτήσεις

Γονείς

Τι να κάνω όταν το παιδί μου εκφοβίζεται;

Συχνά, τα παιδιά που εκφοβίζονται δεν το λένε στους γονείς τους γιατί μπορεί να φοβούνται, να ντρέπονται ή να πιστεύουν ότι κανένας δεν μπορεί να τα βοηθήσει.

Ωστόσο, εάν υπάρχουν ενδείξεις που σας κάνουν να υποψιάζεστε ότι το παιδί σας εκφοβίζεται μπορείτε να κάνετε τα εξής:

 • Μιλήστε με το παιδί σας. Δείξτε του ότι ενδιαφέρεστε και θέλετε να το βοηθήσετε. Μην δείξετε θυμό ή αναστάτωση. Μην εκφράσετε απειλές εναντίον του άλλου παιδιού και των γονιών του καθώς αυτό που φοβούνται περισσότερο τα παιδιά που εκφοβίζονται είναι η αντιπαράθεση με την άλλη πλευρά.

 • Ακούστε όλη την ιστορία με προσοχή. Ρωτήστε τι συνέβη, πού, πότε, πόσο συχνά, ποιοι πήραν μέρος στο περιστατικό και αν υπήρχαν και άλλοι παρατηρητές. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ακριβώς τι συνέβη.

 • Στηρίξτε συναισθηματικά το παιδί σας. Πείτε του ότι δεν φταίει για αυτό που του συμβαίνει, ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει πληγωμένο και ότι είναι πολύ σημαντικό που βρήκε το θάρρος να μιλήσει. Μην το κατηγορήσετε.

 • Συνεργαστείτε με το παιδί για να βρείτε λύση. Ζητήστε του τη γνώμη του και βοηθήστε το να νιώσει ασφάλεια.

 • Δώστε στο παιδί σας τις κατάλληλες συμβουλές. Μην το συμβουλεύσετε να ανταποδώσει στον εκφοβισμό γιατί η κατάσταση θα χειροτερεύσει, ειδικά αν το παιδί σας έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μην του πείτε να αγνοήσει απλώς το περιστατικό από τη στιγμή που ζήτησε τη βοήθειά σας. Μην του πείτε ότι είναι κάτι που θα περάσει ή ότι το άλλο παιδί δεν εννοούσε αυτά που έκανε ή είπε γιατί με αυτό τον τρόπο ακυρώνετε το περιστατικό. Μην επικοινωνήσετε με τους γονείς του άλλου παιδιού ή των άλλων παιδιών. Βοηθήστε το παιδί σας να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του.

 • Επικοινωνήστε με το σχολείο. Κανονίστε μια συνάντηση με το δάσκαλο της τάξης ή/και με το διευθυντή του σχολείου και συζητήστε σε ήρεμο τόνο. Μπορείτε να συναντηθείτε ξανά μετά από μία ή δύο εβδομάδες ώστε να σιγουρευτείτε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Είναι πολύ σημαντικό να συζητάτε με το παιδί σας πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε ενέργεια.

 

Τι να κάνω όταν το παιδί μου μπορεί να εκφοβίζει άλλους;

Το να μάθετε ότι το παιδί σας μπορεί να εκφοβίζει άλλα παιδιά είναι δύσκολο και μπορεί να σας σοκάρει. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα παιδιά που εκφοβίζουν άλλους έχουν αυξημένες πιθανότητες να εξελιχθούν σε ενήλικες με παραβατική συμπεριφορά, γι’ αυτό χρειάζεται να δράσετε άμεσα σε περίπτωση που έχετε ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να το αντιμετωπίσετε.

 • Προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμοι. Είναι πιο αποτελεσματικό να εκφράσετε την απογοήτευσή σας από τη συμπεριφορά του παιδιού σας παρά να δείξετε θυμό.

 • Συζητήστε με το παιδί σας. Ακούστε το προσεκτικά και ζητήστε του εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του. Προσπαθήστε να μάθετε τι είναι αυτό που ενοχλεί ή δυσαρεστεί το παιδί σας και εκδήλωσε αυτή τη συμπεριφορά. Κάντε του ερωτήσεις όπως: Πώς νιώθεις για τον εαυτό σου; Πώς πάνε τα πράγματα στο σχολείο; Σε έχουν εκφοβίσει άλλα παιδιά; Πώς τα πας με τους συμμαθητές σου; Γιατί πιστεύεις ότι εκφοβίζεις άλλα παιδιά; Τι θα σε βοηθούσε να το σταματήσεις;

 • Κάντε σαφές στο παιδί σας ότι δεν θα ανεχτείτε αυτή τη συμπεριφορά. Συχνά, οι ξεκάθαρες απαγορεύσεις είναι αποτελεσματικές. Μιλήστε του σε ήρεμο τόνο και βοηθήστε το να καταλάβει ότι ο εκφοβισμός πληγώνει και τις δύο πλευρές. Επίσης, εξηγήστε του τις συνέπειες που έχει η συμπεριφορά του και μείνετε πιστοί στα όρια που έχετε βάλει.

 • Αυξήστε την επίβλεψή σας και ξοδέψτε χρόνο με το παιδί σας. Μάθετε με ποιους κάνει παρέα και αν και οι φίλοι του εκφοβίζουν άλλα παιδιά. Παρακολουθήστε με διακριτικό τρόπο τις συνομιλίες και τις δραστηριότητές του στο διαδίκτυο.

 • Διδάξτε του ότι πρέπει να σέβεται τους άλλους ανθρώπους, ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός με τα δικά του συναισθήματα και τις δικές του απόψεις. Βασιστείτε στα θετικά στοιχεία του παιδιού σας και ενισχύστε την ικανότητά του να σχετίζεται με άλλους ανθρώπους.

 • Επιβραβεύστε τις θετικές συμπεριφορές του παιδιού σας. Συχνά η επιβράβευση είναι πιο αποτελεσματική από την τιμωρία.

 • Συνεργαστείτε με το σχολείο όπου φοιτά το παιδί σας ώστε να σας βοηθήσει στην προσπάθειά σας. Μπορείτε να ζητήσετε από το προσωπικό του σχολείου να σας κρατά ενήμερους για τη συμπεριφορά του παιδιού σας. Επίσης, μπορείτε να βρείτε από κοινού λύσεις για να σταματήσετε την εκφοβιστική συμπεριφορά.

 • Συζητήστε με το σχολικό σύμβουλο ή και έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Μπορείτε να βρείτε μαζί επιπλέον στρατηγικές για να βοηθήσετε το παιδί σας να αλλάξει τη συμπεριφορά του.

 • Εξηγήστε στο παιδί σας ότι συνεχίζετε να το αγαπάτε αλλά αυτό που δεν σας αρέσει είναι η συμπεριφορά του.

 

 

Πώς μπορώ να συνεργαστώ με το σχολείο και την κοινότητα;

Ο εκφοβισμός αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά όταν υπάρχει συνεργασία μεταξύ της οικογένειας, του σχολείου και της κοινότητας. Είναι ευθύνη και των τριών να προστατεύσουν τα παιδιά από εκφοβιστικές συμπεριφορές αλλά και να βοηθήσουν τα παιδιά που εκφοβίζουν άλλους να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.

 

Συνεργασία με το σχολείο

Η συνεργασία σας με το σχολείο μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

 • Ενημερωθείτε για το κλίμα του σχολείου. Μπορείτε να γνωριστείτε με άλλους γονείς και με το προσωπικό του σχολείου και να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας. Επίσης, μπορείτε να ανταλλάξετε απόψεις και προτάσεις για το θέμα του εκφοβισμού.

 • Ενημερωθείτε για τις πολιτικές κατά του εκφοβισμού που έχει υιοθετήσει το σχολείο. Μπορείτε να ρωτήσετε τον διευθυντή του σχολείου για το εάν το σχολείο ακολουθεί κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες για την τιμωρία των μαθητών που εκφοβίζουν άλλους μαθητές, για την επίβλεψη των χώρων όπου συνήθως συμβαίνουν περιστατικά εκφοβισμού κτλ.

 • Εάν το σχολείο δεν έχει υιοθετήσει κάποια πολιτική εναντίον του εκφοβισμού, μπορείτε να συνεργαστείτε με το προσωπικό του σχολείου και να δημιουργήσετε κάτι από κοινού. Μιλήστε στο προσωπικό του σχολείου για τις ανησυχίες σας και προτείνετε στρατηγικές αντιμετώπισης του εκφοβισμού.

 • Μπορείτε να οργανώσετε από κοινού διάφορες δραστηριότητες για τα παιδιά όπως αθλητικές δραστηριότητες, προβολή ταινιών, σεμινάρια ανάπτυξης δεξιοτήτων κτλ.

 

Συνεργασία με την κοινότητα

Μπορείτε να συνεργαστείτε με την κοινότητα με διάφορους τρόπους, όπως:

 • Εκτιμήστε τα επίπεδα του εκφοβισμού στην κοινότητα στην οποία ανήκετε και συνεργαστείτε για την ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισης. Μπορείτε να βοηθήσετε ώστε να πραγματοποιηθεί μια έρευνα για να γίνει εκτίμηση του βαθμού εμφάνισης του εκφοβισμού και παράλληλα να χρησιμοποιήσετε τα αποτελέσματα για να ενημερώσετε την κοινότητα και να ασκήσετε πίεση για την υιοθέτηση των κατάλληλων μέτρων.

 • Συνεργαστείτε με άλλους γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδιά, εφήβους στο σχεδιασμό των παρεμβάσεων. Είναι σημαντικό να υπάρχει η δυνατότητα να εκφραστούν όλες οι πλευρές που εμπλέκονται.

 • Συνεργαστείτε με ειδικούς ψυχικής υγείας και διοργανώστε ενημερωτικές συναντήσεις, ομάδες αυτοβοήθειας κτλ.

 • Ενημερώστε την κοινότητα για το φαινόμενο του εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας με ενημερωτικά φυλλάδια, newsletters, προβολή ταινιών, διαφημίσεις κτλ.

Εκπαιδευτικοί

Πώς να αντιμετωπίσω περιστατικά εκφοβισμού;

Μπορεί να μην είσαι σίγουρος για το πώς να χειριστείς ένα περιστατικό εκφοβισμού. Εδώ παρουσιάζονται ορισμένες προτάσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιδράς πιο αποτελεσματικά όταν εκδηλώνεται ένα περιστατικό εκφοβισμού και βίας στο σχολείο.

Τι πρέπει να κάνω;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη φόρμουλα για το τι ακριβώς να κάνεις όταν υποψιάζεσαι ή παρατηρείς ένα περιστατικό σχολικού εκφοβισμού. Υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που είναι σημαντικό να ληφθούν υπ’ όψιν, όπως το φύλο και η ηλικία των παιδιών, η μορφή του εκφοβισμού, ο χωροχρόνος εκδήλωσης του περιστατικού και οι αντιδράσεις των παρατηρητών.

Ακολουθούν ορισμένες ενέργειες που μπορεί να είναι χρήσιμες:

 • Άμεση παρέμβαση για να σταματήσει το περιστατικό εκφοβισμού. Χώρισε τους μαθητές που εμπλέκονται, ώστε να σταματήσει άμεσα η εκφοβιστική και βίαιη συμπεριφορά.

 • Ζήτησε περισσότερες πληροφορίες. Μίλησε ξεχωριστά σε κάθε μαθητή που συμμετείχε ή ήταν παρατηρητής στο περιστατικό εκφοβισμού και ρώτησέ τον να σου πει τι έγινε.

 • Πες τους μαθητές πως γνωρίζεις τι συμβαίνει. Μίλησε στον καθένα ξεχωριστά.

 • Εξήγησε στους μαθητές-παρατηρητές ότι η παρέμβαση τους σε μελλοντικά περιστατικά μπορεί να είναι χρήσιμη για να περιοριστεί ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο. Βοήθησε τους να καταλάβουν ότι ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός.

Είναι σημαντικό:

 • Τα περιστατικά εκφοβισμού να καταγράφονται με συστηματικό τρόπο.

 • Να εφαρμόζονται προγράμματα και δράσεις παρέμβασης που λαμβάνουν υπ’ όψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιστατικών εκφοβισμού που εκδηλώνονται στο εκάστοτε σχολικό περιβάλλον.

 • Να υπάρχει σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς συστηματική επικοινωνία με τους μαθητές που έχουν εμπλοκή σε περιστατικά εκφοβισμού.

 

Προλαμβάνοντας τον εκφοβισμό

Υπάρχουν μια σειρά από ενέργειες που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί, για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού. Ακολουθούν ορισμένες ενδεικτικές προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν:

 • Αξιολόγηση της συχνότητας με την οποία εμφανίζεται ο εκφοβισμός στο χώρο του σχολείου. Είναι σημαντικό να διασαφηνιστεί σε ποια μέρη και με τι συχνότητα συμβαίνουν περιστατικά εκφοβισμού.

 • Αύξηση της εποπτείας σε μέρη που συμβαίνουν συχνά περιστατικά εκφοβισμού.

 • Σχεδιασμός και υποστήριξη δράσεων και πρωτοβουλιών, οι οποίες στοχεύουν στην πρόληψη του εκφοβισμού με τη συνεργασία μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και του λοιπού προσωπικού του σχολείου.

 • Δημιουργία κανόνων και πολιτικών, οι οποίες δημιουργούν σχολικό κλίμα στο οποίο εκφοβισμός και η βία δεν είναι αποδεκτά

 • Καταγραφή των περιστατικών εκφοβισμού που συμβαίνουν στο χώρο του σχολείου, ώστε να αξιολογείται ο βαθμός επιτυχίας των δράσεων που πραγματοποιούνται για την πρόληψη του εκφοβισμού.

 • Πραγματοποίηση μουσικών, θεατρικών και γενικότερα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, οι οποίες έχουν τη “δύναμη” να ευαισθητοποιούν και να περνούν μηνύματα κατά του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο.

 • Πραγματοποίηση ομιλιών και γενικότερα εκδηλώσεων από ειδικούς, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου του εκφοβισμού.

 • Ενίσχυση των υγιών διαπροσωπικών σχέσεων τόσο μεταξύ μαθητών όσο και μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, οι οποίες στηρίζονται στην ενσυναίσθηση και την κατανόηση.

 • Εγκαθίδρυση μιας γενικότερης σχολικής κουλτούρας, η οποία προάγει την αποδοχή, την ανοχή και το σεβασμό.