Συχνές Ερωτήσεις - Έφηβοι - Stop Στην Ενδοσχολική Βία | Antibullying.gr

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πώς να αντιδράσω όταν βλέπω περιστατικά εκφοβισμού;

Όλοι οι μαθητές έχουν το δικαίωμα να αισθάνονται ασφαλείς στο χώρο του σχολείου. Εάν δεις εκφοβιστικές συμπεριφορές να συμβαίνουν έχεις τη δύναμη να πάρεις θέση και να προσπαθήσεις να τις σταματήσεις. Με το να παίρνεις το μέρος και να υποστηρίζεις ένα μαθητή που δέχεται επιθέσεις εκφοβισμού δεν βοηθάς μόνο το μαθητή που εκφοβίζεται αλλά και τον εαυτό σου καθώς βελτιώνεις το σχολικό σου περιβάλλον.

Τι να κάνω όταν κάποιος εκφοβίζεται;

 • Διαχώρισε τη θέση σου και δείξε ότι διαφωνείς με αυτό που συμβαίνει. Κάνε το ξεκάθαρο πως δεν υποστηρίζεις και δεν συμφωνείς με τις συγκεκριμένες εκφοβιστικές συμπεριφορές.
 • Μην μένεις ουδέτερος παρατηρητής όταν βλέπεις κάποιο συμμαθητή σου να δέχεται εκφοβιστικές συμπεριφορές. Αν αισθάνεσαι ασφαλής για τον εαυτό σου, πες στα παιδιά που εκφοβίζουν να σταματήσουν. Εάν δεν νιώθεις ασφαλής να κάνεις κάτι τέτοιο πήγαινε και ζήτησε βοήθεια από άλλα παιδιά ή από τους εκπαιδευτικούς.
 • Υποστήριξε το μαθητή που εκφοβίζεται. Πες του πως είσαι εδώ για να βοηθήσεις. Προσφέρσου να πάτε μαζί για την καταγραφή του συγκεκριμένου περιστατικού εκφοβισμού, ή αν νιώθει άβολα πρότεινε του να πας εσύ στη θέση του.
 • Μίλησε σε έναν ενήλικα που εμπιστεύεσαι. Ο διάλογος με τους κατάλληλους ανθρώπους μπορεί να βοηθήσει για να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Πλησίασε ένα εκπαιδευτικό, τους γονείς σου ή κάποιον άλλο ενήλικα που εμπιστεύεσαι και μίλησε μαζί τους για τα συγκεκριμένα περιστατικά εκφοβισμού στα οποία είσαι παρατηρητής, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που διαισθάνεσαι ότι ο μαθητής που εκφοβίζεται διατρέχει σημαντικό κίνδυνο.

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλωθούν στις περιπτώσεις που υπάρχουν ισχυρά μηνύματα και ξεκάθαρες θέσεις εναντίον της συγκεκριμένης συμπεριφοράς. Συνεργάσου με το σχολείο σου, την κοινότητα, και άλλες ομάδες για να δημιουργήσεις και να υποστηρίξει δράσεις και προσπάθειες που στοχεύουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού.

 

Τί μπορώ να κάνω σαν παρατηρητής του εκφοβισμού;

Μπορεί να νιώθεις πίεση για να συμπεριφερθείς με εκφοβιστικό και βίαιο τρόπο προς άλλους μαθητές εάν η παρέα σου κάνει το ίδιο.

Μπορεί να πιστεύεις ότι δεν θα είσαι πλέον δημοφιλής ή πως θα υποστείς και εσύ εκφοβιστικές συμπεριφορές εάν δεν συμμετέχεις και εσύ στην ομάδα των μαθητών που εκφοβίζουν.

Μερικές φορές μπορεί να νομίζεις πως απλά κάνεις πλάκα αλλά τα λόγια και οι πράξεις σου μπορεί να πληγώνουν και να δημιουργούν πόνο σε συμμαθητές σου.

Βάλε τον εαυτό σου στη δική τους θέση.

 • Σκέψου πως μπορεί να αισθάνονται. Εάν νιώθεις ότι μπορείς να τους πληγώνεις και να τους δημιουργείς πόνο με τις πράξεις σου τότε σταμάτα.
 • Ρώτησε τους να σου πουν τι νιώθουν. Μπορεί να ντρέπονται ή να φοβούνται να μιλήσουν οι ίδιοι από μόνοι τους.
 • Απέτρεψε τους φίλους σου να εκφοβίζουν άλλους μαθητές. Εάν οι φίλοι σου εκφοβίζουν άλλους μαθητές, βοήθησε τους να καταλάβουν ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά πληγώνει και δημιουργεί πόνο

Παρόλο που δεν μπορείς να αλλάξεις ότι έχει συμβεί, μπορείς να αλλάξεις τη συμπεριφορά σου από εδώ και πέρα.

Ζήτησε Βοήθεια.

 • Μίλησε με έναν ενήλικα που εμπιστεύεσαι. Μπορεί να σου δώσει ορισμένες καλές συμβουλές για το πώς μπορεί να αλλάξει ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι προς τους άλλους.
 • Μίλησε με έναν ειδικό. Η επικοινωνία με έναν ειδικό, που έχει τις γνώσεις και τη διάθεση για να σε βοηθήσει, μπορεί να είναι χρήσιμη για να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις.

 

 

Τι να κάνω όταν με εκφοβίζουν;

Εάν δέχεσαι εκφοβιστικές συμπεριφορές, αυτό μπορεί να σε επηρεάσει με πολλούς τρόπους. Μπορεί να μην έχει τη διάθεση να πηγαίνεις πλέον στο σχολείο ή να σου είναι δύσκολο να διαβάζεις τα μαθήματά σου και η σχολική σου επίδοση να παρουσιάζει πτώση. Μπορεί να μην κοιμάσαι καλά το βράδυ και να βλέπεις άσχημα όνειρα, να τρως περισσότερο ή λιγότερο από ότι είχες συνηθίσει, να έχεις πονοκεφάλους ή στομαχόπονους, και να αρρωσταίνεις συχνότερα από ότι στο παρελθόν.

Κανένας, όμως, δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει και να επηρεάζει τη ζωή σου με το συγκεκριμένο τρόπο.

Μην κατηγορείς τον εαυτό σου. Δεν έχεις κάνει κάτι που μπορεί να δικαιολογήσει τις συγκεκριμένες συμπεριφορές. Μην ντρέπεσαι για αυτό που είσαι και αισθάνεσαι. Αντιθέτως, είναι σημαντικό να πιστεύεις στις δυνάμεις σου και να είσαι περήφανος για τον εαυτό σου. Ότι και αν λένε οι άλλοι, έχεις ιδιαίτερα αξιόλογες ικανότητες και δυνατότητες που μπορούν να ομορφύνουν τη ζωή σου. Κράτησε αυτό στο μυαλό σου χωρίς να επηρεάζεσαι από τα απαξιωτικά λόγια που χρησιμοποιούν αυτοί που προσπαθούν να σε εκφοβίσουν.

Όποτε κρίνεις ότι χρειάζεται μπορείς και έχεις το δικαίωμα να ζητήσεις βοήθεια. Μην διστάζεις να ζητήσεις βοήθεια από ανθρώπους που εμπιστεύεσαι ή από ειδικούς. Μπορούν και έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν. Το να μιλήσεις για τις εκφοβιστικές συμπεριφορές που δέχεσαι, δεν σημαίνει πως εσύ κάνεις κάτι λάθος και δεν είναι ούτε ντροπή ούτε “κάρφωμα”.

Τι να κάνω όταν δέχομαι εκφοβιστικές συμπεριφορές

Το πρώτο ζητούμενο είναι πάντα η προσωπική σου ασφάλεια. Μερικές στρατηγικές που μπορούν να φανούν χρήσιμες είναι οι ακόλουθες:

 • Πες στους μαθητές που προσπαθούν να σε εκφοβίσουν να σταματήσουν. Δείξε ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά σε ενοχλεί και ότι δε τη θεωρείς ούτε πλάκα ούτε αστείο.

 • Απομακρύνσου από το χώρο που εκδηλώνεται η εκφοβιστική συμπεριφορά. Μην τους αφήσεις να σε πλησιάσουν. Φύγε μακριά και πήγαινε σε ένα σημείο που δεν είναι εύκολο να δεχθείς εκφοβιστικές συμπεριφορές.

 • Προστάτεψε τον εαυτό σου. Στις περιπτώσεις που δεν μπορείς να απομακρυνθείς είναι σημαντικό να προστατέψεις τον εαυτό σου, ώστε να μην τραυματιστείς.

 • Μίλησε σε έναν ενήλικα που εμπιστεύεσαι. Μπορείς να βρεις ουσιαστικές λύσεις για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις με το να μιλήσεις στους κατάλληλους ανθρώπους. Σε ορισμένες περιπτώσεις η συμμετοχή των ενήλικων είναι απαραίτητη για να σταματήσουν τα περιστατικά εκφοβισμού και αυτό δεν είναι ούτε ντροπή ούτε κάρφωμα.

 • Βρες ένα ασφαλές μέρος. Πήγαινε κάπου που νιώθεις ασφάλεια και σιγουριά.

 • Μείνε μαζί με άλλα παιδιά και συμμαθητές σου που εμπιστεύεσαι.

 • Βρες ευκαιρίες για να κάνεις καινούργιους φίλους. Η συμμετοχή σε αθλητικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες είτε εντός είτε εκτός σχολείου προσφέρουν τη δυνατότητα να δημιουργηθούν καινούργιες φιλίες και να μεγαλώσει ο κοινωνικός σου κύκλος.